Видове пигментация

Tue, September 17, 2024
Научете всичко за пигментацията: какво представлява, какви са основните ѝ причини и разновидности. Ще разгледаме как фактори като наследственост, хормонални промени, заболявания и въздействие на ултравиолетовите лъчи влияят образуването петна по кожата.

Какво представлява пигментацията

Пигментацията е процес на промяна на цвета на кожата, причинен от нарушения в синтеза или разпределението на меланин – пигментът, отговорен за оцветяването на кожата, очите и косата. Тези промени могат да се проявят под формата на различни петна, които имат светъл или тъмен оттенък. Пигментните петна могат да възникнат както в резултат на външни фактори, така и поради вътрешни промени в организма.

scale_1200.png

Причини за възникване на пигментация

Произходът на пигментните петна се дължи на множество фактори, включително както наследствени особености, така и различни заболявания и външни въздействия.

  • Генетична предразположеност
    Наследствеността е една от основните причини за развитие на пигментни петна. Хора със светли или червени коси, сини очи и кожа от I или II фототип са по-податливи на появата на пигментация, като лунички. Това се дължи на повишената чувствителност на кожата им към ултравиолетовото излъчване.

  • Нарушения в работата на надбъбречните жлези
    Заболявания на надбъбречните жлези, като болестта на Адисон, могат да причинят пигментация. При това заболяване организмът произвежда недостатъчно количество кортизол, което води до появата на тъмни петна по кожата.

  • Хормонални нарушения
    Промени в нивата на хормоните, например по време на пубертета или бременност, могат да предизвикат появата на пигментни петна. Това е особено характерно при жени, тъй като хормоналните колебания влияят на производството на меланин.

  • Увреждания на кожата
    След увреждания на кожата, като акне, порязвания или изгаряния, могат да се появят пигментни петна, известни като поствъзпалителна хиперпигментация. Този процес е резултат от нарушена работа на кожните клетки по време на възстановяване, което води до промяна в пигментацията.

  • Прием на лекарствени препарати Някои медикаменти, включително орални контрацептиви и препарати, които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовото излъчване, могат да допринесат за образуването на пигментни петна. Такива препарати включват антибиотици, хормонални средства и лекарства, използвани за терапия на акне.

  • Недостиг на витамини
    Недостигът на витамини, особено B12 и B9 (фолиева киселина), може да доведе до нарушения в пигментацията на кожата, подпомагайки образуването на пигментни петна.

  • Въздействие на ултравиолетовите лъчи
    Прекомерното влияние на ултравиолетовите лъчи ускорява стареенето на кожата и може да доведе до появата на така наречените слънчеви петна или лентиго. Това се дължи на факта, че ултравиолетовото лъчение провокира излишно производство на меланин.

  • Заболявания на щитовидната жлеза
    Нарушения в работата на щитовидната жлеза могат да повлияят на пигментацията на кожата. Щитовидната жлеза регулира множество процеси в организма, включително метаболизма и здравето на кожата.

От какво се появяват светли пигментни петна

  • Белези
    Светли петна могат да останат по кожата след заздравяване на травми, като изгаряния, акне или други увреждания. Това е една от най-честите причини за появата на светли пигментни петна.

  • Гъбични инфекции
    Някои гъбични заболявания, като разноцветен лишей или бял отрубевиден лишей, могат да бъдат причина за появата на светли петна по кожата.

  • Витилиго
    Витилигото е нарушение на пигментацията, което се проявява с изчезването на меланина в определени участъци на кожата.

  • Козметични процедури
    Определени козметични процедури, като лазерно полиране, премахване на косми с лазер или химически пилинг, могат временно да нарушат пигментацията на кожата, като причинят появата на светли петна.

pigmentacziya-licza-letom.jpg

Видове пигментация

Лунички

Луничките са малки кафяви или червеникави петна по кожата, които се появяват предимно при излагане на слънчева светлина при хора с I и II фототип на кожата.

Бенки

Бенките представляват пигментирани участъци от кожата, които могат да бъдат вродени или да се появят през живота. Те могат да варират по форма, размер и цвят.

Невус на Унна

Невусът на Унна е вродено плоско петно с червеникаво-пурпурен цвят на кожата, което често се локализира на врата или тила и не изисква лечение.

Невус на Ота

Невусът на Ота е тъмно единично петно със сив или синкав цвят, което най-често се появява на лицето и е характерно за азиатските народи.

Монголско петно

Монголското петно е вродено синкаво образувание, което най-често се среща при новородени и постепенно изчезва с възрастта.

Кафеено петно

Кафееното петно представлява плосък участък от кожата с кафеникав оттенък. То може да бъде както вродено, така и да се появи с времето.

Хемангиом

Хемангиомите са съдови образувания с червен или тъмночервен цвят, които могат да изчезнат в ранна детска възраст или да останат за цял живот.

Виненочервено петно

Виненото петно е вродено съдово образувание с яркочервен или лилав цвят, което не изчезва с възрастта.

Лентиго

Лентиго са пигментирани петна с кафяв или черен цвят, които се появяват по кожата вследствие на излагане на слънчеви лъчи, най-често в зряла възраст.

Мелазма

Мелазмата са големи пигментни петна, които обикновено се появяват по лицето при жени, които приемат хормонални препарати или контрацептиви, както и при бременни.

Как се класифицира пигментацията

Хиперпигментация

Хиперпигментацията е състояние, при което в определени участъци от кожата се натрупва прекомерно количество меланин, в резултат на което се образуват тъмни петна.

Хипопигментация

Хипопигментацията се характеризира с намалена продукция на меланин, поради което се появяват светли участъци по кожата.

Вродени форми

Вродените пигментни петна са налице върху кожата от раждането и обикновено имат генетична природа.

Придобити форми

Придобитата пигментация се развива през живота под въздействието на външни или вътрешни фактори, като слънчево излагане или заболявания.

Локализирана пигментация

Локализираните пигментни петна обхващат малка област от кожата и имат ясно очертани граници.

Генерализирана пигментация

Генерализираната пигментация обхваща голяма част от кожата, като често петната се сливат в едно голямо петно.

young-woman-showing-her-vitiligo-skin-parts_23-2148994046.jpg

Към какъв лекар да се обърнете при появата на пигментни петна

Ако при вас се появят пигментни петна, първата стъпка е консултация с козметолог. Специалистът ще извърши преглед, ще определи причината за появата на петната и ще предложи възможните варианти за лечение. В някои случаи може да се наложи изследване с лампата на Ууд за уточняване на диагнозата.

Козметологът също така може да окаже значителна помощ при премахването на пигментните петна. Съвременни процедури като химически пилинг, микронидлинг, мезотерапия и биоревитализация са насочени към подобряване на състоянието на кожата и изравняване на нейния тон. Тези методи помагат за ускоряване на обновяването на клетките и изсветляване на пигментираните участъци. Все пак, за избор на подходяща процедура е необходима предварителна консултация със специалист, който ще вземе предвид особеностите на вашата кожа и характера на пигментацията.

Струва ли си да се занимавате със самолечение с народни методи?

Използването на народни средства за лечение на пигментни петна може да доведе до нежелани последствия и да усложни последващото лечение. Затова е по-добре да се обърнете към специалист в клиника поне за консултация и препоръки за правилна грижа за кожата.

Процедури, от които кожата се нуждае след лятотоПроцедури, от които кожата се нуждае след лятото
Tue, September 17, 2024
След лятото вашата кожа има нужда от специални грижи! Възстановете нейното здраве с помощта на дълбока хидратация, пилинг и микротокова терапия. Посетете козметолог и подарете на кожата си младост и свежест!
Статии
Грижа за кожата на лицето след слънчев загар / продукти за лятна грижаГрижа за кожата на лицето след слънчев загар / продукти за лятна грижа
Thu, September 12, 2024
В тази статия ще разгледаме как правилно грижите за кожата на лицето след слънчеви бани, кои продукти ще помогнат да запазите нейното здраве и красота, както и ще дадем полезни съвети за поддържане на свежестта и хидратацията на кожата в летните горещини.
Статии
Фототип на кожата според Фицпатрик. Как да го определите и как влияе при избора на козметични процедури?Фототип на кожата според Фицпатрик. Как да го определите и как влияе при избора на козметични процедури?
Thu, September 12, 2024
Разбирането на вашия фототип е от решаващо значение не само за защита от слънчеви изгаряния и превенция на рак на кожата, но и за избор на козметични процедури, които ще бъдат най-ефективни и безопасни.
Статии