Състав на козметиката - на какво да обърнем внимание при избора?

Fri, July 19, 2024
Козметиката подобрява кожата и косата, но изисква внимание към състава и сроковете на годност. Проучете съставките, тествайте нови продукти и при проблеми се консултирайте с козметик. Повече за правилния избор четете в статията.

Козметиката може значително да подобри състоянието на кожата и косата, но е важно да помните за възможните странични ефекти. Внимателно изучавайте състава, тествайте нови средства, избягвайте несъвместими комбинации и следете за срока на годност. В случай на съмнения или проблеми, по-добре се консултирайте с професионален козметик. Този подход ще ви помогне да се грижите за кожата си безопасно и ефективно и да поддържате нейното здраве. На какво да обърнем внимание, ще разгледаме по-долу.

Задължително четете състава

При избора на козметични средства е важно да обръщате внимание на техния състав. В състава на козметиката се съдържат различни компоненти, които могат да имат както положително, така и отрицателно въздействие върху кожата. Разбирането на състава ще ви помогне да направите осъзнат избор и да избегнете потенциални проблеми.

close-up-texture-cream_23-2149409696.avif

Какво представлява основата

Кремът има уникална основа, която подпомага проникването на активните съставки в кожата, без да нарушава нейните естествени процеси. Основите са два вида: гелови и емулсионни. Емулсионната основа е комбинация от водна и маслена фаза с добавка на емулгатор, докато геловата основа се създава от вода и сгъстител.

Геловите кремове са идеални за мазна кожа, тъй като не съдържат излишни мазнини. Емулсионните основи, благодарение на възможността да варират мастните съставки, са подходящи за всеки тип кожа, било то суха, комбинирана или мазна.

Всеки крем се състои от четири основни елемента: тип основа (гелова или емулсионна), технологични добавки (като стабилизатори на емулсията), активни съставки (определящи действието на крема върху кожата) и консерванти (за запазване на свойствата на крема за дълго време). За да определите компонентите на основата, трябва да обърнете внимание на първите три, а ако списъкът на съставките е особено дълъг — на първите седем елемента. Обикновено на първо място се посочва вода, след нея следват такива компоненти като пропиленгликол (Propylene Glycol), лауретсулфат натрий или лаурилсулфат натрий (Sodium Laureth Sulfate или Sodium Lauryl Sulfate), както и течен или твърд парафин (Paraffin или Paraffinum Liquidum).

Какво са активните вещества

Активните вещества в козметиката са компоненти, които оказват директно въздействие върху състоянието на кожата. Те могат да бъдат от естествен или синтетичен произход и изпълняват разнообразни функции: овлажняване, подхранване, регенерация, защита от ултравиолетовите лъчи и много други.

С какво са полезни активните вещества

Активните вещества в козметиката притежават множество полезни свойства. Например, витамините и антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали, забавяйки процеса на стареене на кожата. Хиалуроновата киселина и глицеринът осигуряват дълбоко овлажняване и помагат да се запази влагата в кожата. Пептидите стимулират производството на колаген, подобрявайки еластичността и стегнатостта на кожата. Всяко активно вещество изпълнява своя специфична функция, насочена към подобряване състоянието на кожата и поддържането на нейното здраве.

top-view-rosemary-coconut-orange-products_23-2148337505.jpg

Какво представляват консервантите и какви са техните вреди

Почти всички козметични продукти съдържат консерванти, които предотвратяват развитието на бактерии и плесени, удължавайки срока на годност на продукта. Качеството на консервантите обаче може значително да варира. В много състави на козметиката може да се срещнат метил-, пропил-, бутил- и етилпарабени — синтетични консерванти, които са евтини за производство и често се срещат в бюджетната козметика. Освен синтетичните консерванти, съществуват и растителни консерванти, които се считат за по-безопасни за кожата.

Защо козметиката е толкова скъпа и какво влияе на цената

Цените на козметичните продукти в значителна степен се определят от техните съставки. Ексклузивните съставки, като пептиди, високоефективни ретиноиди, хиалуронова киселина с ниска молекулна маса, холестерол и други, могат значително да увеличат цената на козметиката. В същото време, използването на по-достъпни компоненти, като ниацинамид, каолинова глина, цинк, бетаин, алантоин, урея и кофеин, прави продуктите по-икономични. Следователно, цената на козметиката е пряко свързана с типа и качеството на използваните материали.

Какво не трябва да съдържа козметиката

Що се отнася до състава на козметиката, определени съставки могат да нанесат вреда на кожата или организма. Особено трябва да се избягват простите алкохоли, като етанол, изопропилов алкохол и метанол. Тези вещества могат сериозно да изсушат кожата и да предизвикат раздразнение, особено при редовна употреба.

Прости алкохоли

Простите алкохоли имат изразен дехидратиращ ефект, което може да доведе до сухота на кожата и нарушаване на нейния защитен бариер. Те могат да предизвикат раздразнение, особено при тези, които имат чувствителна или склонна към сухота кожа. Редовната употреба на козметика с прости алкохоли може да причини зачервяване, лющене и дори продължителни увреждания на кожата.

Формалдехид

Формалдехидът и неговите производни често се използват в козметиката като консерванти, но те могат да предизвикат алергични реакции и дори да бъдат канцерогенни.

Фталати

Фталатите се използват за подобряване на текстурата и аромата на козметичните средства, но те могат да нарушат хормоналния баланс и да причинят различни заболявания.

Бронопол

Бронополът се използва като консервант, но той може да предизвика кожни раздразнения и алергични реакции.

top-view-rosemary-coconut-orange-products_23-2148337505.jpg

Как да разберем дали козметиката е добра

По правило, съставът на козметичното средство може да каже много за неговото качество. Въпреки това, понякога могат да се срещнат фалшификати и в такива случаи определянето на качеството на средството е възможно само чрез опит. Важно е да купувате козметика от проверени търговци и внимателно да изучавате състава преди покупка.

Къде може да се купи добра, проверена козметика за грижа за лице и тяло?

Можете да закупите качествена козметика с доказана ефективност (космецевтика) в специализирани магазини и козметични клиники, както и в нашия каталог, където е представен широк асортимент от проверени и сертифицирани средства за грижа за лице и тяло с високо съдържание на активни компоненти и доказана ефективност на действието.

Основните причини за нездравословното състояние на кожата.Основните причини за нездравословното състояние на кожата.
Thu, September 5, 2024
Кожата е важен орган, отразява състоянието здравето. Важно е да се разбере как правилно да се грижим за кожата и какво може да предизвика проблеми. Ще ви разкажем за типовете кожа, причините за обриви, значението на храненето и съня за здравето на кожата.
Статии
Наиболее разпространени проблеми с кожата на лицетоНаиболее разпространени проблеми с кожата на лицето
Thu, September 5, 2024
Идеалната кожа не е реалност за всеки, особено с възрастта. Хормоналните промени и въздействието на слънцето могат да доведат до проблеми като акне, пигментация и купероза. Научете как да се справяте с тези промени и да поддържате здравето на кожата.
Статии