Какво е биоревитализация: състав и кога се прилага.

Fri, September 6, 2024
Нека поговорим за биоревитализацията: разберете как инжекциите с хиалуронова киселина спомагат за хидратацията, подмладяването на кожата и активирането на процесите на регенерация.

Да поговорим за Биоревитализацията - инжекционни процедури

Тази процедура представлява инжекция, насочена към дълбока хидратация и подмладяване на кожата с помощта на хиалуронова киселина. Когато този препарат се въвежда, той активира процесите на регенерация, като спомага за възстановяването на стегнатостта и еластичността на кожата. Процедурата е ефективна срещу признаците на стареене и възстановява кожата след въздействието на негативни фактори от околната среда, като ултравиолетовите лъчи и замърсяването.
Методът е подходящ както за профилактика на стареенето при млади хора, така и за корекция на вече съществуващите възрастови промени.

Основни компоненти

Главният компонент на препаратите за биоревитализация е нестабилизирана хиалуронова киселина, която прониква в кожата, задържа влагата и подпомага дълбокото ѝ хидратиране и възстановяване на тъканите. Този компонент се разпределя равномерно по слоевете на дермата, осигурявайки дълготрайна хидратация и поддържане на тонуса на кожата.
В козметологията също се използва стабилизирана хиалуронова киселина, която се прилага за създаване на филъри. Тези препарати са насочени към запълване на бръчки и корекция на контурите на лицето, но основното им предназначение е промяна на обема на тъканите, а не хидратацията.

beautician-with-female-client-salon-face-care-routine_23-2148875457.avif

Ефективност на процедурата

Качеството на кожата до голяма степен зависи от работата на фибробластите – клетки, които произвеждат колаген и еластин. Тези протеини формират структурата, която поддържа стегнатостта и еластичността на кожата. С възрастта активността на фибробластите намалява, което води до появата на бръчки и загуба на тонус.
Биоревитализацията стимулира тези процеси, подобрявайки хидратацията на кожата благодарение на хиалуроновата киселина, която може да задържа голямо количество вода.

Резултатите от процедурата включват:

  • Възстановяване на нивото на хидратация на кожата.
  • Стимулиране на синтеза на колаген и еластин.
  • Ускоряване на процесите на регенерация на клетките.
  • Процедурата също така стимулира естествения синтез на хиалуронова киселина, което усилва и удължава ефекта на подмладяване.

Кога е необходима биоревитализация

Препоръчва се да се извършва биоревитализация на възраст между 25 и 50 години. Оптималната възраст за процедурата е до 40 години, тъй като кожата по-добре реагира на стимулацията. След 40 години ефектът може да бъде по-слабо изразен поради намалената активност на фибробластите.

Процедурата е подходяща при следните случаи:

  • Суха кожа.
  • Хиперпигментация.
  • Възрастови промени като бръчки и загуба на тонус.
  • Възстановяване на кожата след хирургически и агресивни козметични процедури.

Ефективността на процедурата зависи от причините за проблемите с кожата. Външни фактори или кожни увреждания значително се подобряват с биоревитализация, но при хормонални нарушения ефектът може да бъде по-слабо забележим.

Възрастови препоръки

Оптимално е да започнете биоревитализация от 25-27 години, а при нужда дори от 18 години, ако кожата се нуждае от хидратация. Най-добри резултати се наблюдават на възраст 30-35 години, когато процесите на регенерация на кожата са активни. След 40 години процедурата се извършва за поддържане на тонуса, а след 50 години нейната ефективност намалява, но все още е полезна в комбинация с други методи за подмладяване.

Популярни препарати за биоревитализация

Най-често използваните препарати са:

Aquashine: комбинира хиалуронова киселина, пептиди и витамини, осигуряващи дълбока хидратация и подобряване на еластичността.

Jalupro: съдържа хиалуронова киселина и аминокиселини, които подпомагат възстановяването на кожата.

IAL-System: базиран на чиста хиалуронова киселина, предназначена за хидратация и профилактика на възрастовите промени.

Meso-Wharton: стимулира работата на стволовите клетки, подобрявайки еластичността на кожата.

Restylane Vital, Filorga M-HA 18, Revi и други препарати осигуряват дълбока хидратация, възстановяване и подмладяване на кожата.

Показания и противопоказания

Показания:

  • Суха кожа и лющене.
  • Първи признаци на стареене.
  • Мимически бръчки.
  • Хиперпигментация.
  • Увреждания от слънце или студ.

Противопоказания:

  • Заболявания или увреждания на кожата.
  • Остри инфекции.
  • Бременност и кърмене.
  • Склонност към келоидни белези.

beautician-doing-face-beauty-routine-female-client_23-2148875483.jpg

Подготовка и възстановяване

Преди процедурата е важно да се избягват стресът, алкохолът и тютюнопушенето. Козметикът почиства кожата, обработва я с антисептик и извършва инжекциите. След процедурата се нанасят успокояващи продукти и кремове със SPF защита.

Подготовка за процедурата

Преди началото на процедурата, козметикът извършва преглед на състоянието на кожата и избира най-подходящия препарат, както и метод за неговото въвеждане. Например, препаратът CURACEN е известен със способността си да забавя процесите на стареене, да предотвратява появата на бръчки и да се бори с пигментацията. Важен аспект от подготовката е избягването на стреса и отказът от употреба на алкохол и тютюнопушене преди процедурата за подобряване на резултатите.

Етапи на провеждане на процедурата

По време на сеанса козметикът изпълнява няколко ключови стъпки:

  • Почиства кожата, премахвайки грима и замърсяванията.
  • Обработва кожата с антисептични средства и отбелязва зоните за инжектиране.
  • Прилага локална анестезия за минимизиране на дискомфорта.
  • Извършва инжекции с тънки игли, което намалява болката и травматичността на процедурата.

За намаляване на дискомфорта се препоръчва процедурата да се извършва след 14-ия ден от менструалния цикъл.

Грижа след процедурата

След приключването на сеанса върху кожата се нанасят специални средства с успокояващ и противовъзпалителен ефект. През летния период задължително се използва крем със SPF защита, за да се предотврати въздействието на ултравиолетовите лъчи. Лекарят също така предоставя препоръки за по-нататъшна домашна грижа за кожата, за да се поддържа ефектът от процедурата.

beautician-applying-face-mask-female-client_23-2148875526.jpg

Сравнение на биоревитализацията с други процедури

Биоревитализация и мезотерапия

И двете процедури включват инжектиране на подмладяващи препарати под кожата. Въпреки това, мезотерапията не е насочена само към хидратация, но и към решаване на други проблеми, като разширени капиляри, акне и пигментация. Биоревитализацията осигурява по-дълбока хидратация и има по-силен подмладяващ ефект. Мезотерапията е по-евтина, но изисква по-често провеждане.

Биоревитализация и ботулинотерапия

Ботулинотерапията (например „Ботокс“) отпуска мускулите, премахвайки мимическите бръчки, но не стимулира производството на колаген и еластин. Биоревитализацията, от друга страна, подобрява хидратацията и стегнатостта на кожата. Двете процедури могат да се комбинират за постигане на по-добри резултати.

А какво да кажем за плазмолифтинга?

Плазмолифтингът използва плазмата от кръвта на пациента, което минимизира риска от алергии и други странични ефекти. Въпреки че също е насочен към подмладяване на кожата, биоревитализацията е по-ефективна в дълбоката хидратация, докато плазмолифтингът стимулира клетъчните процеси чрез естествени механизми на регенерация.

Карбокситерапия – въвеждане на въглероден диоксид

Карбокситерапията се основава на въвеждане на въглероден диоксид за подобряване на кръвообращението и стимулиране на регенерацията на кожата. Биоревитализацията има по-дълбоко въздействие, подобрявайки контурите на лицето и хидратацията. И двата метода могат да се използват в комбинация за постигане на максимален ефект.

Ако говорим за пилинг

Пилингите спомагат за обновяване на кожата чрез премахване на мъртвите клетки и подобряване на текстурата ѝ. Биоревитализацията, от своя страна, хидратира кожата отвътре и действа по-нежно. Тези процедури могат да се редуват за по-добри резултати, но не се препоръчва да се комбинират едновременно.

Биоревитализацията е ефективен метод, който помага за подобряване на състоянието на кожата, връща ѝ стегнатостта и младостта, като решава широк спектър от козметични проблеми.

Грижа за кожата на лицето след слънчев загар / продукти за лятна грижаГрижа за кожата на лицето след слънчев загар / продукти за лятна грижа
Thu, September 12, 2024
В тази статия ще разгледаме как правилно грижите за кожата на лицето след слънчеви бани, кои продукти ще помогнат да запазите нейното здраве и красота, както и ще дадем полезни съвети за поддържане на свежестта и хидратацията на кожата в летните горещини.
Статии
Фототип на кожата според Фицпатрик. Как да го определите и как влияе при избора на козметични процедури?Фототип на кожата според Фицпатрик. Как да го определите и как влияе при избора на козметични процедури?
Thu, September 12, 2024
Разбирането на вашия фототип е от решаващо значение не само за защита от слънчеви изгаряния и превенция на рак на кожата, но и за избор на козметични процедури, които ще бъдат най-ефективни и безопасни.
Статии
Лечебна козметика при проблемна кожа – какво да изберем и как да използвамеЛечебна козметика при проблемна кожа – какво да изберем и как да използваме
Thu, September 12, 2024
Проблемната кожа изисква специална грижа. Разглеждаме основните причини: от неправилно хранене до стрес и генетика. Разберете как да изберете правилната козметика и да я използвате за здравето на кожата.
Статии