Грижа за кожата на лицето след слънчев загар / продукти за лятна грижа

Thu, September 12, 2024
В тази статия ще разгледаме как правилно грижите за кожата на лицето след слънчеви бани, кои продукти ще помогнат да запазите нейното здраве и красота, както и ще дадем полезни съвети за поддържане на свежестта и хидратацията на кожата в летните горещини.

Лятото е време на слънце, море и топли вечери, когато кожата ни получава максимално количество слънчева светлина. Въпреки това, наред с приятния златист тен, кожата на лицето е подложена на агресивното въздействие на слънчевите лъчи, което води до поява на сухота, раздразнение и ускорено стареене. Затова грижата за кожата на лицето след слънчеви бани е изключително важна задача.

В тази статия ще разгледаме как правилно да се грижите за кожата на лицето след слънчеви бани, кои продукти ще помогнат да запазите нейното здраве и красота, както и ще дадем полезни съвети за поддържане на свежестта и хидратацията на кожата в летните горещини. Независимо от вашия тип кожа и възраст, тези препоръки ще ви помогнат да изглеждате сияйни и поддържани през целия сезон.

Защо са необходими продуктите за след слънце?

Обикновено продуктите с маркировка „след слънце“ се използват, когато кожата е силно зачервена, гори или е болезнена при допир. Ако денят на плажа е минал без такива последствия, често се ограничаваме с обикновен хидратиращ крем, понякога с добавени успокояващи съставки като алое вера, краставица или лайка. Важно е обаче да разберем, че голяма доза ултравиолетово лъчение уврежда ДНК на клетките и този процес продължава дори след като сме напуснали слънцето.

43948942_m.jpg

В рамките на почти 4 часа след излагане на слънце се образуват съединения, които изкривяват информацията в ДНК, водейки до неправилно прочитане на генетичния код. Това е началото на увреждането на клетките и мутагенезата. Поради тази причина съвременните продукти за грижа след слънце заемат специално място в козметичните ритуали на тези, които осъзнават необходимостта от допълнителна защита и възстановяване на кожата след продължително излагане на слънчева светлина.

Компоненти, които трябва да присъстват в състава на козметиката

Куркумин

Куркуминът е много ефективно средство за стимулиране на възстановяването на кожата. До днес рядко се срещаше в козметиката поради склонността си да оцветява и специфичния си аромат. Използването на съвременни производствени методи в козметиката обаче реши този проблем.

Идебенон

Мощен антиоксидант. Помага за защита на вътрешните структури на кожата и забавя окислителните процеси. Сам по себе си е аналог на известния Q10 – коензим, често използван в натуралната козметика.

Витамин D

Витамин D играе важна роля за здравето на кожата, като подпомага регенерацията на клетките и поддържането на имунната функция. Той също така укрепва кожната бариера и помага за поддържането на оптимално ниво на хидратация. Недостигът на витамин D може да доведе до сухота и възпаление на кожата, затова включването му в козметичните продукти е особено важно.

Креатин

Креатинът е естествено вещество, което увеличава енергийното ниво в кожните клетки, подпомагайки тяхното възстановяване и защита от стресови фактори на околната среда. Той подобрява текстурата на кожата, повишава нейната еластичност и помага в борбата със знаците на стареене. Креатинът също така подпомага синтеза на колаген, което допринася за по-млада и здрава кожа.

Как да се грижите за кожата

Почистване

След посещение на плажа е важно да се изплакнете с меки почистващи продукти без сулфати, за да не нарушите липидния слой на кожата. Това ще помогне да се премахнат остатъците от слънцезащитен крем, пот и други замърсявания.

Хидратация

Използвайте специални козметични продукти с успокояващи, противовъзпалителни и хидратиращи съставки. Под въздействието на слънчевите лъчи кожата губи много влага, затова е важно да възстановите нейния хидробаланс.

4657567.jpg

Омекотяване

Няколко дни след активен загар кожата може да започне да се лющи, което придава неравномерен оттенък на тена. Липидните продукти могат да помогнат за справяне с това. При поява на лющене използвайте нежни ексфолианти с фини полимерни гранули, за да премахнете мъртвите клетки. След ексфолиация е необходимо да нанесете овлажняващи кремове или лосион.

Подхранване

Поради съществуващите стереотипи, някои хора използват растителни масла за подхранване на кожата, например зехтин. Въпреки разпространеното мнение, за подхранване на кожата са необходими масла, които могат да проникнат в дълбочина. Такива са маслата от жожоба, ший или авокадо. Дори и в този случай употребата им е оправдана само след придобиване на загар, като средство за възстановяване и стимулиране на регенеративните процеси. Между другото, кефирът или сметаната също не са най-добрият избор, въпреки че често се смятат за народно средство.

Какви проверени средства могат да се използват

Има много различни продукти за защита от слънце. В нашия каталог ще намерите голям избор от качествени продукти, които ще ви помогнат да получите красив загар, като същевременно избегнете усложнения и проблеми.

Какво да правите, ако изгорите на слънце

Ако все пак сте изгорели, обикновените лосиони вече няма да помогнат. Трябва друго решение:

  1. Прием на противовъзпалителни средства: Използвайте обикновени НСПВС, за да облекчите болката. Например, можете да опитате ибупрофен или аспирин.
  2. Използване на хидрокортизон: При силни изгаряния използвайте 1% хидрокортизон, който бързо ще намали възпалението.
  3. Студени компреси: Прилагайте студени компреси, за да намалите топлината и възпалението. Ваната с овесен екстракт също помага.
  4. Хидратация: След душ използвайте „охлаждащи“ овлажнители с ментол или козметични продукти с болкоуспокояващ ефект (например с камфор).
  5. Внимание с алое вера: Въпреки че алое вера има доказан противовъзпалителен ефект, бъдете внимателни при употребата на продукти с този компонент. Уверете се, че в гела няма алкохол, тъй като той ще влоши състоянието. След прилагането на гела е препоръчително да нанесете крем за допълнителна „защитна“ оклузия, за да подпомогнете по-бързото възстановяване на кожата.
  6. Избягвайте слънцето: Не се излагайте на слънце, докато кожата не се успокои и напълно не се възстанови.

Отговори на популярни въпроси

Може ли да се излагате на слънце на следващия ден, ако сте изгорели?

Дори при леко изгаряне трябва да избягвате слънчеви бани, докато кожата не се излекува напълно. Повторното излагане на слънце върху увредените участъци може да влоши състоянието. За облекчаване на състоянието на кожата използвайте успокояващи средства като кремове след слънце, Пантенол, хидрокортизонов мехлем, крем „Спасител“ или гел с екстракт от алое вера.

o-SUNBURN-facebook.jpg

Може ли да се прави масаж след загар?

На много хора им се струва, че загарът и масажът не се съчетават добре. В действителност обаче масажът е много полезен при загар, тъй като стимулира възстановяването на кожата, а използваните по време на процедурата масла и кремове допълнително подпомагат този процес. Да, ако имате изгаряния, масажът може да се превърне в мъчение. Но ако няма изгаряния, масажът ще бъде само от полза.

След колко дни ще премине болката от изгаряне?

Болката след слънчево изгаряне отшумява постепенно, а скоростта на възстановяване зависи от силата на изгарянето и индивидуалните особености на организма. Леките изгаряния обикновено отшумяват за по-малко от седмица. По-силните, но не прекалено тежки изгаряния може да изискват около седмица.

Наистина сериозните изгаряния обаче могат да предизвикат дискомфорт за дълго време, до няколко седмици. В такъв случай е по-добре да се консултирате с лекар, тъй като толкова тежките изгаряния може да изискват специфично лечение, без което кожата може и да не се възстанови напълно.

Процедури, от които кожата се нуждае след лятотоПроцедури, от които кожата се нуждае след лятото
Tue, September 17, 2024
След лятото вашата кожа има нужда от специални грижи! Възстановете нейното здраве с помощта на дълбока хидратация, пилинг и микротокова терапия. Посетете козметолог и подарете на кожата си младост и свежест!
Статии
Видове пигментацияВидове пигментация
Tue, September 17, 2024
Научете всичко за пигментацията: какво представлява, какви са основните ѝ причини и разновидности. Ще разгледаме как фактори като наследственост, хормонални промени, заболявания и въздействие на ултравиолетовите лъчи влияят образуването петна по кожата.
Статии
Фототип на кожата според Фицпатрик. Как да го определите и как влияе при избора на козметични процедури?Фототип на кожата според Фицпатрик. Как да го определите и как влияе при избора на козметични процедури?
Thu, September 12, 2024
Разбирането на вашия фототип е от решаващо значение не само за защита от слънчеви изгаряния и превенция на рак на кожата, но и за избор на козметични процедури, които ще бъдат най-ефективни и безопасни.
Статии